WebMasterMoney

↑ Grab this Headline Animator

söndag, april 06, 2008

Äntligen lite ordning på det blå...

Äntligen är det dax för att lagstifta om körkort även på sjön. Det väcker givetvis enormt motstånd i många läger, och kommer att förändra livet på sjön. Men de allra flesta är nog helt på det klara med att det egentligen helt klart behövs. Det gäller från år 2011, så de som inte har någon form av förarbevis idag hinner helt klart till dess ordna det. DN på nätet skriver i sin artikel om "sjökörkortet" och dess 3 olika klasser.

Tre klasser
Klass 1 krävs för att framföra en båt som är över tio meter lång och som kan göra 15 knop. Åldersgränsen för Klass 1-kortet blir 15 år.

Klass 2 kommer också det att ha en 15-årsgräns. Det ska gälla för båtar med en längd på 12 meter eller längre och med en bredd på minst fyra meter. Detta är vad som i dag omfattas av skepparexamen.

Klass 3 krävs för alla båtar med en högsta fart på mer än 30 knop. Åldersgränsen föreslås bli 18 år.

När man ser filmer som denna här nedanför så förstår man VARFÖR ett körkort på sjön är så viktigt!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Technorati Cosmos: Andra bloggar som kommenterar denna post

 Läs i reader | Läs i mobilen | AddThis Social Bookmark Button
Del.icio.usDigg.comReddit.comTechonartiYahoo.comNewsvineStumbleuponGoogleRojoBloglinesAskMSN LiveSlashdotFacebookFärskpressadPusha
Denna bloggen finns på Bloggkartan.se


Andra roliga surftips: Roligt&Tokigt | MobileBling | Reklambloggen | TrummenäsKrocket | Tekniktips

Mobile bling

2 kommentarer:

Doktor Morbid sa...

Filmen visar folk som är antingen ganska omogna, eller som är ganska dumma.
Så om de blir så mycket smartare eller mognare av att ha ett körkort...då är det nog bara körkort som fattas de som lagt fram förslaget:-)

Dessutom så är kraven helt orimliga....skepparexamen för att få vindsurfa, eller för att få köra en 4 meters båt i skärgården....hmmmm.... kanske LITE överkurs?

Det krävs ju inte långtradar-kort för att få åka rullskridskor i trafiken, dels för att det inte kräver att man skall parkera lämpligast, man behöver inte veta något om hur man skall räkna fri höjd under en viadukt, när man åker på inlines.

Kraven på skepparexamen för småbåtar är ännu mer överdriven eftersom det inte är lika tät trafik på sjön.

mikael sa...

Nja, det är ju inte skepparexamen som krävs i de lägre klasserna. Det är fortfarande som idag vid över 12 x 4 meter som skepparexamen krävs.