WebMasterMoney

↑ Grab this Headline Animator

tisdag, augusti 07, 2007

Mördarsniglarnas värsta fiende...Den regniga sommaren har gjort att antalet mördarsniglar i Sverige har ökat explosionsartat. (Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX)

Så klarar du mördarsnigeln - nytt "mirakelmedel" sågas

Man skulle kunna tro att denna texten handlar om min mor som på sin kvällsliga snigeljakt klipper flertalet hundra sniglar varje kväll... Men så är det inte. Jag var själv ute på snigeljakt för någon vecka sen och klippte väl ett 50-tal - och det har faktiskt minskat drastiskt i trädgården hemma sen dess. Skönt...

De har nästan inga andra fiender än människan och sprider skräck bland villaägare och proffsjordbrukare. Experterna är tveksamma inför ett nytt olagligt snigelbekämpningsmedel som får allt större spridning, rapporterar Ekot.
Den regniga sommaren har gjort att antalet mördarsniglar i Sverige har ökat explosionsartat.

Den spanska skogssnigeln Arion lucitanicus - mer känd som mördarsnigel - är spridd över Europa och har sannolikt kommit till Sverige med importerade växter.

I takt med att olika snigelarter parar sig med varandra, uppkommer hela tiden nya varianter och i dag är sniglarna såväl svarta och gula som oranga.

Tillväxten sker ganska obehindrat, skriver Göteborgs-Posten. De djur som borde vara naturliga fiender ratar mördarsnigeln - den är helt enkelt för oaptitlig

"När ett djur äter mördarsnigeln får den munnen full av slem och spottar ut den igen. Undantaget är andra sniglar som tycker kadaver av döda sniglar smakar mums", säger Ted von Proschwitz, snigelexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg, till tidningen.

Det biologiska bekämpningsmedlet Nemaslug från Danmark beskrivs därför som ett mirakelmedel.

Medlet består i praktiken av en parasit som man sprider på tomten via bevattningen. Parasiten, en rundmask, äter upp mördarsnigeln.

Medlet är förbjudet i Sverige men allt fler köper Nemaslug illegalt på andra sidan sundet och smugglar sedan in det i landet.

Men snigelexperten Ted von Proschwitz utfärdar nu en varning.

"De vetenskapliga tester som jag har hört talas om har tvärtom visat att det inte fungerar särskilt bra. Dessutom är det ju risken med att införa en för vår del av världen främmande art här. Så jag är nog väldigt tveksam till att tillåta det här", säger han till Ekot och tillägger att vi nog får leva med mördarsnigeln även i framtiden.

"Något universalmedel mot arten har vi nog tyvärr inte. Den är här och den är så spridd att den kommer att vara kvar i vårt land, tyvärr."

Här är Ted von Proschwitzs bästa tips till hur du bekämpar den spanska skogssnigeln:

1. Samla aktivt in sniglar och avliva dem - arbetskrävande men effektivt. Plocka för hand iklädd handske. Samla sniglarna på kvällen och natten då de är mest aktiva. Samordna insatserna med dina grannar då förmodligen hela gatan är drabbad.

2. Den mest effektiva och humana avlivningsprocessen innebär att man skär eller klipper av huvudet, alternativt dödar dem med kokande vatten (skummar äckligt). Undvik att slänga sniglarna i salt - det är en långsam död och salt är heller inte bra för växter och jord.

3. Trampa inte ihjäl snigeln - det kan locka kannibaler.

4. Gillra fällor. Lägg ut föremål på marken (t.ex. brädbitar, masonitskivor, plastsäckar) där sniglarna kommer att gömma sig på dagarna. Använd beten i form av rutten frukt, matavfall, blötlagda katt- eller hundpellets och döda sniglar. Vittja fällorna varje dag (ett experttips är att använda sig av ölfällor (låga skålar eller fat med öl).

5. Myskankor har använts av yrkesodlare för bekämpning av spansk skogssnigel. Dock ej lämpligt i villaområden.

6. Köp kommersiella snigelfällor med lockämnen.

7. Skydda dina plantor man släckt eller bränd kalk, vilket tar dör på sniglarna

8. Bearbeta jorden. Eftersträva en finkornig jordstruktur på våren. Uppskjut höstgrävningen så länge som möjligt för att göra det svårare för sniglarna att finna hålrum för övervintringen.


(Källa: Göteborgs naturhistoriska museum, Göteborgs-Posten, dagensps.se)

Och här kommer en liten illustrativ film om olika sätt att ta ihjäl sniglarna:

Mördarsnigel


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,


AddThis Social Bookmark Button

|  Subscribe in a reader | Denna bloggen finns på Bloggkartan.se

Inga kommentarer: